Az utóbbi időben felmerült, hogy esetleg érdekes lehet, ha írnék a garnélák növekedési üteméről.

Az akváriumokban szaporított garnélák nagy része specializált szaporodású, tehát a kis garnélák olyanok, mint a szüleik nem pedig lárva alakúak, általában ezek az apróságok 2mm körüliek mikor “megszületnek”, igaz egyes esetekben picit nagyobbat, míg mások egy kicsit kisebbek. A kis garnélák a növekedésük miatt időközönként vedlésre kényszerülnek, hogy megszabaduljanak a szűkre szabott gúnyától és egy új, egy számmal nagyobb ruhára cseréljék. Ezek a vedlések az első időszakban természetesen gyakrabban történnek, míg egyre ritkábban ahogy idősödnek. A vedlés jelenti számukra az legkritikusabb napokat!

Pár órás kis panda

A kicsik növekedését számtalan tényező befolyásolja. Az egyik legfontosabb a víz hőmérséklete – minél melegebb vízben vannak, annál gyorsabban nőnek, a 20 fok körüli, vagy az alatti vízben nagyon lassan fejlődnek csak. Ha az a cél, hogy gyorsítjuk a kicsik felnőtté válását, ezt elég egyszerűen lehet serkenteni a hőmérséklet emelésével. Fontos tényező az eleség is. Általában magasabb protein tartalmú eleséget fogyasztva a kicsik gyorsabban tudnak nőni, mintha fehérjékben kevésbé gazdag eleséggel etetjük őket.

Pár napos fekete tigris

A növekedési ütemet természetesen bizonyos dolgok lassítják! Ezek közül a leginkább meghatározó a nem kellően tiszta víz és mint ahogy korábban írtam a hőmérséklet. A magas nitrát tartalmú víz jelentősen tudja lassítani az apróságok növekedését, még ha életben is maradnak abban a “szennyezett” vízben. Ezen túl fontos, hogy az optimális ütemet akkor tudják tartani, ha az adott faj/változat igényeinek megfelelő vízparamétereket biztosítunk (értelemszerűen akinek lágy víz kell, ők nagyon lassan nőnek kemény vízben és fordítva…). Korábban a kíváncsiság kedvéért kipróbáltam, hogy a crs garnélák tarthatók-e kemény vízben vagy sem. Nagyon lassú szoktatás után nem volt gond a garnélák hónapok múlva is éltek, azonban semmit nem nőttek a kemény vízben töltött idő alatt, pedig növendékek voltak! Befolyással lehet a növekedésükre az akvárium “zsúfoltsága is” – tehát ha egy akváriumban már túl sok garnéla van, egyrészt leállnak a szaporodással, másrészt pedig a növendékek is lassan nőnek csak tovább.

Dennerli apróságok

A növekedési gyorsaság fajonként is változik. A leggyorsabban a Neocaridina garnélák nőnek, ha ideális körülmények közt vannak, akkor kb 3 hónapos korban már ivarérettek lesznek, persze ez még nem jelenti a kifejlett méretet. Rajtuk kívül nekem még a dennerli garnélák növekedési üteme volt eléggé megdöbbentő. Ők viszonylag nagyok mikor megszületnek (azonban kevés petét hordoz a nőstény) és természetesen a meleg víz is segít nekik a gyors növekedésben. A leglassabban pedig a Taiwan bee garnik nőnek, nekik kb fél év is kell mire ivarérettek lesznek, és természetesen ekkor még nem érik el a kifejlett méretet.

CRS kicsik

Érdekes megjegyezni, hogy néhány alkalommal volt szerencsém pár óriás Sakura és fekete tigris garnélát látni, hihetetlenül nagyok, 4 cm körüli méretűek voltak – természetesen nőstények. Sajnos nem tudom az okát, nyilván már idősek voltak és nagy volt a rendelkezésre álló tér is…

Pár hetes king kong

Különböző trükkökkel(táplálék, hőmérséklet, stb) fel lehet gyorsítani a garnélák növekedését és szaporodását, azonban ennek megvan a hátulütője is: a felgyorsult ütem miatt/mellett jóval rövidebb ideig is fognak élni! Én azt az elvet vallom, hogy felesleges “csúcsra járatni” a garnélákat, sokkal fontosabb az, hogy kiegyensúlyozottan növekedjenek.

Különböző korú Super Princessek

1 centi körüli CRS