Jelenleg a meglévő 2 állványon 31 akvárium van és az akváriumokban összesen több, mint 1000 liter víz van. A következő bejegyzésben szeretném egy kicsit összefoglalni, hogy ez milyen teendőkkel is jár általában.

Az egyik alapvető tevékenység a lágyvíz elkészítése. Mivel a legtöbb akváriumban lágy vizet használok, így elengedhetetlen az RO készülék használata. Én ezt úgy oldom meg, hogy van otthon egy 100 liter körüli hordó, amiben gyűjtöm, előkészítem a lágy vizet. Sajnos ezt a hordót nem tudtam elhelyezni úgy, hogy közvetlenül az RO készülék mellett legyen, így a készülékből a tiszta RO vizet egy 20 literes kannába vezetem, ami ha megtelik, akkor átviszem a hordóba. Kb 2-3 naponta szoktam működtetni a RO készüléket, ami esti elfoglaltságaim közben a háttérben vígan elcsordogál. Sajnos nem túl nagy teljesítményű, óránként kb 12-14 liter vizet tud készíteni, azt hiszem a közeljövőben be fogok szerezni egy nagyobb teljesítményű szerkezetet.

RO készülék

Ahhoz, hogy a víz megfelelő minőségű legyen én úgy gondolom, hogy elengedhetetlen a vízcsere. Ezzel egyrészt csökkenteni lehet vele az akváriumban felgyülemlett nem kívánatos elemeket, másrészt lehet szabályozni az egyes medencékben a víz paramétereit (pl kémhatás, keménység, stb). Jelenleg minden akváriumban 2 hetente cserélek kb 30% vizet, gyakorlatilag ezt úgy oldom meg, hogy egyik héten az egyik állvány van soron, a másik héten a másik. Egy alkalommal az állvány felén tudok vizet cserélni, mivel ennyi lágy vizet tudok összegyűjteni egyszerre, tehát ez heti 2 alkalmat jelent, alkalmanként kb 1 óra. Jó öreg hagyományos vödör-kanna megoldás, semmi cicoma 🙂 A vízcserék alkalmával szoktam a szűrőket kitisztítani, a pumpákat beállítani, az akváriumban rendet tenni.

Lágy vizes hordó

Etetni nem minden nap etetek, csak általában 2 naponta, azokon a napokon, amikor nem etetek, akkor ásványi anyagokat, “bébitápot” ilyesmit szoktam adagolni, tehát ez gyakorlatilag mindennapos teendőnek tekinthető.

Azt hiszem ezek jelentik a rendszeresen, gyakorlatilag rutinszerűen végrehajtott dolgokat. Ezen túl természetesen rengeteg egyéb teendő is van, mint például a vízparaméterek mérése, amit nem teszek meg túl gyakran, de időnként erre is kell idő szakítani, vagy például a garnélák kiválogatása, vagy nagyobb akvárium tisztítás, talajcsere, növények rendbetétele, amelyeket mind-mind el kell időnként végezni.

Vízcsere közben

Mindezek mellett a legtöbb idő mégis arra megy el, hogy leülök, leülünk az akváriumok elé, és nézegetjük a garnélákat, hogyan esznek, mit csinálnak, vizsgálgatjuk hogy hol van kicsi, mekkorák, mennyit nőttek, mennyien vannak, stb. Tagadhatatlan, hogy minden teendő közül ez a legidőigényesebb 🙂 Az utóbbi időben egyre több időt töltök azzal, hogy lefényképezzem a garnélákat, hogy sikerüljön olyan képeket készíteni, amelyek vissza tudják adni a garnélák szépségét.

Etetés után

Összességében elmondható, hogy nem kevés idő töltök a garnélákkal (és nem is említettem, a blog frissítését, a fórum karbantartását, a garnélás ismerősökkel történő levelezés, kapcsolattartás, a hírek követése, a különböző kérdések, üzenetek megválaszolása, stb amelyek mindennapos időtöltésemhez tartoznak…), de nyugodtan ki merem jelenteni, hogy minden egyes velük töltött perc egy élmény számomra. és szerintem mindenki számára ugyanezt a kikapcsolódást tudja nyújtani.