Lassan, de biztosan nyakunkon van az év vége, ennek alkalmából röviden szeretnék visszatekinteni, hogy mi is történt idén a garnélás világban, mint ahogy azt megtettem tavaly is (érdekes most visszaolvasni az előző évi összefoglalót). Idén nem történt igazán nagy eget rengető újdonság, de ez nem jelenti, hogy teljesen eseménytelenül telt az elmúlt 12 hónap.

carbon

Carbon rili, Fotó: Chris Lukhaup

A Neocaridina garnélák között az egyik legérdekesebb hír talán az volt, hogy a kutatások szerint a white pearl és a blue pearl garnéla is N. palmata változat, nem pedig zhangjiajiensis: http://www.crustahunter.com/en/node/1404
Ami a heteropoda garnélákat illeti, ebben az évben is a Rili garnélák voltak központban: a blue rili garnélák mellett egyre inkább terjednek a full blue rili/blue velvet, stb megnevezésű változatok, amelyek nagy valószínűséggel a kék rili egy változata. Egy igazán érdekes újdonsággal lehetett idén találkozni, aki nem más, mint a Carbon rili garnéla, valószínűleg róla még sokat fogunk hallani.

hino_rw_sky_chen

Red wine hino, Fotó: Sky Chen

A Tigris garnéláknál továbbra is a “white tiger” garnéla jelenti az újdonságot, ami igazából nem is tigris, hanem gondosan megtervezett crystal red és tigris változatok keresztezésének eredmény. Valóban nagyon szép és rendkívül változatos garnélákkal lehet találkozni, mind piros mind pedig fekete színben.

white_tig_black

White tiger “black”, Fotó: M. Pöhler

white_tig_red

White tiger “red”, Fotó: Chris Lukhaup

A crystal red vonalon a legújabb garnéla az úgynevezett Spotted head crs és cbs volt, ami szintén egy tigrisXbee garnéla hibrid. Hogy őszinte legyek nekem sokkal jobban tetszenek a white tiger garnélák, azonban a spotted head különlegessége, hogy elvileg könnyen kijöhet belőlük a sokak által áhítozott pinto garnéla. A pure red line és a pure black line továbbra is nagyon erőteljesen jelen van, ezek a garnélák valóban elképesztően szépek, de hihetetlen áron érhetők csak el még mindig.
A másik nagy tábor, a taiwan bee vonal továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, egyre inkább terjednek a garnélatartók közt ezek a gyönyörű garnélák, engem is a mai napig teljesen lenyűgöznek. Természetesen a hagyományos panda/red wine vonal mellett egyre többször lehet találkozni panda hino/mosura garnélákkal, és ugyanezekkel piros színben is. A pinto garnéla jelenleg az egyik legfelkapottabb, legjobban keresett változat, azonban még mindig viszonylag kevés van belőle, de már lehet találkozni 1-1 érdekes példánnyal, akik talán vetélytársak lehetnek…

spotted_spacedodo

Spotted head, Fotó: Spacedodo

spotted_Mirko_Sanmartino

Spotted head, Fotó: Mirko Sanmartino

pinto_spacedodo

Black pinto, fotó: Spacedodo

red_pinto_kri

Red pinto, Fotó: Christian Ghia

prl_sky_chen

Pure red line CRS, fotó: Sky Chen

Januárban ismét lezajlott a legnagyobb európai garnéla verseny Hannoverben, de számos más országban is, mint pl Hollandia, Franciaország, Olaszország, stb… is volt hasonló jellegű verseny, tehát ezen a területen is azt hiszem jelentős előrelépés történt. Összességében szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy folyamatosan bővül az akvarisztikának ezen iránya, idén itthon, Magyarországon is érezhetően történt változás, fejlődés a garnélatartás területén.

xxx

Egy különlegesség Taiwanból