Mint ahogy arról korábban beszámoltam, október elején Olaszországban jártam, egy egészen nagyszabású akvarisztikai rendezvényen. A fő apropója azonban a rendezvény keretei közt megrendezett garnéla verseny, a 1. European Shrimps Contest, ugyanis az a megtiszteltetés ért, hogy meghívtak a zsűri tagjai közé. Ebben a bejegyzésben szeretném leírni ezzel kapcsolatos élményeimet.

Versenyakváriumok, fotó: Dirk Van Steenbrugge

A versenyre nevezőknek előzetesen kellett regisztrálni a  hivatalos honlapon. Itt ki lehetett választani a 13 kategória közül, hogy melyikben szeretnénk versenyeztetni a garnélákat. 1-1 nevezéskor minimum 3 vagy 4 garnélát kell a versenyre küldeni, ez a csoporttól függ, tehát nem elég 1 nagyon szép garnéla! Ezt a minimum számot szigorúan ellenőriztük is, ha nem volt meg (volt rá példa, hogy sajnos elpusztult 1-1 garnéla), akkor az a nevezés rögtön kizárásra került.

Munkában, fotó: Marco Saffioti

A garnélákat legkésőbb szombat reggelig kellett eljuttatni a szervezőknek, akik a korábban megkapott garnélákat már péntek este elkezdték beszoktatni az előre elkészített medencékbe (20 literes Tetra akváriumok, bazalt talajjal és szivacsszűrővel). Természetesen volt rá lehetőség, hogy a nevező vigyen magával saját vizet, ha ezt nem szerette volna a szervezőkre bízni.

A garnélák a szombati nap folyamán kerültek be az akváriumokba és vasárnap történt a pontozás, tehát volt idejük akklimatizálódni. A zsűrizés párban történt, én egy svéd garnélatenyésztővel, Janne Johanssonnal bíráltam a CRS és CBS garnélák 2-2 kategóriáját (A-S és SS-SSS). A bírók között volt német, olasz, svájci, belga tag is rajtunk kívül, jó kis nemzetközi csapatot sikerült összehozni. A garnélák pontozás előre nyilvánosságra hozott szempontok alapján történt, amelyben a következő tulajdonságokat néztünk:

  • lábak színe
  • farok színe
  • a test színének fedettsége
  • fekete/piros színek erőssége
  • csoporton belüli egység
  • a minta mennyire felel meg a kategóriának
  • a minta mennyire egységes a garnélákon
  • a garnélák mérete
  • a méret mennyire egyforma
  • van-e valamilyen deformitás

Az esetünkben a minimum 4 garnélából kellett, hogy álljon egy csoport. Ha több garnéla volt, akkor mindig a 4 legszebbet/legnagyobbat stb pontoztuk. Arra az esetre ha a garnélák nagyon rejtőzködnének, akkor egy kis “piszkafával” tereltük őket előre. Miután az egy kategóriába tartozó garnéla csoportokat lepontoztuk, az eredmények összesítve lettek, majd nekikezdtünk a következő kategóriának. Minden csoport esetében megbeszéltük az egyes pontokat, tehát minden pont 2 ember együttes véleményét tükrözte.

Mire végeztünk, kellően elfáradtunk mindketten… Az eredményhirdetés után majdnem az összes garnéla árverésre került, így hozzá lehetett jutni rendkívül érdekes példányokhoz, bár sajnos mi már ezt nem tudtuk megvárni.

Összességében a versenyre nevezett garnélák nagyon szépek voltak, bár persze volt 1-2 teljesen átlagos is. Személy szerint nekem a CRS SS-SSS kategória győztese, a green hulkok (akik ha jól emlékszek 3. helyezést értek el a taiwan bee garnéláknál) és az egyik csapat super crystal red tetszett a legjobban. Azonban olyan érdekességeket is lehetett látni, mint a spotted head, teljesen piros tibee garnéla  vagy a carbon rili.

Nyeremények

Nagyon érdekes élmény volt részt venni és megtapasztalni egy ilyen versenyt, remélem legközelebb is ott tudok lenni!

Egy kis video: