A következő bejegyzésembe szeretnék egy újabb, számomra rendkívül érdekes garnélát bemutatni, aki nem más, mint a Super Princess bee garnéla. Akár csak az unokatestvére, a Princess bee garnéla, a Super Princess bee is minden bizonnyal egy Paracaridina faj, amelynek a pontos leírása még sok más fajjal hasonlatosan várat magára.

Kismama

Az első képek, hírek ezekről a garnélákról emlékeim szerint 2011 végén kerültek napvilágra, majd 2012 elején lehetett egyre többet hallani ezekről a kis fekete fehér csíkos gerinctelenekről. Ezek a garnélák nem valamely már meglévő garnéla kitenyésztett változata, hanem egy új, vadon fogott faj. Ha minden igaz az eredeti élőhelyük Vietnám lassabb folyású patakocskái vagy kisebb állóvizei, azonban elég kevés befogóhelyről érkezett beszámoló, nem túl elterjedt garnéláról van szó.

Generációk

Ezek a kis garnélák kinézetre nagyon hasonlítanak a szintén Vietnámból származó Princess bee garnélához, azonban sokkal kontrasztosabbak a színeik és egy kicsivel több fehér szín van bennük. Alapvetően fekete-fehér színűek, azonban vannak köztük barnás és szürkés egyedek is. A fehér rész nem teljesen fedett, kissé átlátszó, de egyértelműen azonosítható a fehér szín is bennük. A méretük inkább a Caridina garnélákra hasonlít, nagyobbak, mint a többi Paracaridina. Ami a viselkedésüket illeti, egyáltalán nem félősek, nem bujkálnak naphosszat, hanem bátran szedegetnek szerte az akváriumban.

Vacsoraidő

ezen garnélák tartásához lágy, kissé savas víz szükséges. A nagy meleget valószínűleg a Princess bee garnélához hasonlóan nem szeretik, de ezzel még nem volt tapasztalatom. Természetesen fontos számukra is, hogy tiszta, minél alacsonyabb nitrát tartalmú vízben legyenek.

Szaporodásukat tekintve ők is specializált típusú szaporodást folytatnak, tehát a kicsiknek nincs szükségük sós vízre. A nőstények nagyobb termetűek, kerekebbek, mint a hímek, kb 30 petét hordoznak. A petékből a körülményektől függően 4-5 hét alatt kelnek ki a kicsik, akik az első hetekben átlátszóak, mikor elérik a 3-4mm-es méretet, akkor kezdenek el színesedni, 1 centi méretnél szinte teljesen olyan a színük, mint a kifejlett egyedeknek.

Osztozkodás

Én októberben kaptam az első csapatot (nagy valószínűséggel vadon befogott példányok voltak), akik nagyon gyorsan belakták a számukra előkészített, lágy, enyhén savanyú vízzel járatott akváriumot. Aljzatnak kvarchomokot tettem, és mint minden más akváriumban is, itt is szivacsszűrőt használok. A flórát többnyire mohák alkotják, dekorációnak, illetve rejtőzködő helynek bazalt darabokat raktam be nekik. Viszonylag hamar bepetésedett az első nőstény, azóta folyamatosan vannak petés nőstények, az azóta megszületett kicsik szépen nőnek.

Mivel ennek a garnélának a tartása nem okoz túl sok bonyodalmat, bátran ajánlom mindenkinek, akinek már van egy kis tapasztalata a garnéla tartás területén. Teljesen kezdő garnélatartóknak nem javasolnám ezt a fajt, de egy kis tapasztalattal sikeresen lehet őket tartani.