A tavaszi fotóverseny nyertese Szeles Péter lett, ennek apropójából pár kérdéssel fordultam hozzá.

<szentgyo> Szia Péter! Először is szeretnék gratulálni a gyönyörű képedhez, bevallom nekem is ez volt az egyik kedvencem. Pár szóban bemutatkoznál az olvasóknak?

<SZ.P.>Köszönöm a gratulációt, és üdvözlöm az olvasókat!

Sopronban lakom, 31 éves vagyok, faipari mérnöki és mérnök-tanári diplomával rendelkezem. A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán dolgozom, ahol a Faanyagtudományi Intézetnek vagyok munkatársa. Elsősorban fák tulajdonságainak vizsgálatával és oktatásával foglalkozunk, én személy szerint csak a vizsgálatokkal.

<szentgyo> Evezzünk egy kicsit el az akvarisztika világába, mióta foglalkozol akvarisztikával? Hogyan kezdődött nálad?

<SZ.P.>Hát egészen pontosan már nem is emlékszem mikor kezdődött, talán 8-10 éves lehettem. Annyi biztos, hogy először az unokatestvéremnél láttam egy csapat guppit egy kis akváriumban. Azonnal rabul ejtett ez a világ. Nem sok idő kellett és már a saját példányaim úszkáltak az ágyam fölötti 5 literes befőttesüvegben. Innen aztán nem volt megállás, az elmúlt kb. 20 évben sok és sokféle akváriumom volt, a kereskedelemben elérhető halfajok legtöbbje megfordult már nálam.

<szentgyo> A garnélázás mikor tetszett meg? Mi az, ami Téged megfogott ezekben a kis apróságokban? Mióta tartasz garnélákat?

<SZ.P.>Körülbelül 3 – 3 és fél évvel ezelőtt egy kollégám megkért, hogy etessem a házi kedvenceit, amíg Ő nyaral. Nála láttam először közelebbről garnélákat. Szinte nem is néztem a halakat, ezek a számomra rendkívül furcsa lények azonnal lenyűgöztek. Később azt is megtudtam, hogy nem csak érdekesek, hanem rendkívül hasznos munkát is végeznek az akváriumban.  Nem volt hát min gondolkodni, talán egy hónap sem telt el, és már a saját amanoim életét figyelhettem meg.

<szentgyo> Egy kicsit bemutatnád, hogy jelenleg hány és milyen akváriumod van? 

<SZ.P.>Az elmúlt évtizedben a lelkesedésem megvolt, de időm kevesebb maradt erre a hobbira, úgyhogy az akváriumok száma egyre redukálódott. Egy körülbelül 80 literes tankban találtam meg számításaimat, amiben a halak (guppik, neonok, algaevők) mellett immár amano és sepregető garnikat is tartok. A garnélák azonban nem hagytak nyugodni. Úgy fél évvel ezelőtt előkerestem egy régebbi – kb. 40 literes – akváriumot, és ismét csatasorba állítottam, azzal a céllal, hogy CRS-eket tartok benne. Végül változott a terv, az új aksiba sakurák költöztek, és nemrég a fotóverseny nyereményei, akik az akvárium ékei lettek.

<szentgyo> Jelenleg milyen garnélákat tartasz? Mik a tapasztalataid velük általánosságban?

<SZ.P.>Jelenleg, mint már említettem amanokat, sakurákat, és sepregetőgarnikat tartok. Láthatóan mindenki nagyon jól érzi magát, a sakurák száma már annyira gyarapodásnak indult, hogy a kevésbé élénk színű példányokat át is költöztettem a kis akváriumból a nagyobba. Csak jó tapasztalataim vannak, elhullást még nem tapasztaltam – bár ezek a fajok nem is tartoznak a nehezen tarthatóak közé – a növények tisztántartásával pedig hihetetlen hasznos munkát végeznek.

<szentgyo> Elárulod az olvasónak, hogy melyik garnélát és miért választottad nyereményképp?

<SZ.P.>A fotóverseny megnyerése után 5 db CRS Smiley head költözött be a sakurák közé. Mint mondtam, eleve CRS-eknek szántam ezt az akváriumot, bár nem gondoltam, hogy ilyen magas kategóriával kezdek bele ebbe a világba. Már régen tervezgettem, hogy megpróbálkozom egy nehezebben tartható fajjal is, és most itt volt a lehetőség, amit meg is ragadtam. Láthatóan jól érzik magukat, remélem ez így marad a jövőben is.

<szentgyo> Melyik a kedvenc garnélád általánosságban és a saját állományodban?

<SZ.P.>A saját állományomban ez nem is lehet kérdés. Természetesen az új jövevényeké a vezető pozíció. Általánosságban is nagyon tetszenek a crystal red – crystal black garnélák, de egy színpompás sulawesi garnélákból álló csapatot is el tudnék képzelni az akváriumomban.

<szentgyo> Mik a terveid az akvarisztikában, illetve a garnélákkal kapcsolatban a közeljövőben

<SZ.P.>Az elmúlt időszakban ismét kezdtem egyre inkább belemélyedni az akvarisztikába. A már említett kollégám hatására, és a sok fórumozás közben tetszett meg az aquascaping világa. A következő egy évben ebben a szellemben szeretném a nagyobb akváriumot átalakítani. Remélem a most megnyert garnik fiai – unokái már ott találnak otthonra.

<szentgyo> Hetente kb mennyi időt szoktál az akváriumokkal tölteni?

<SZ.P.>Két részre bontanám a kérdést. Az első, amikor ténylegesen teszek is valamit. Heti szinten ez szerintem egy óra alatt megvan. (vízcserék, növények nyírása stb.). A második, bár lehet hogy ezzel kellett volna kezdenem, amikor csak ülök és élvezem munkám gyümölcsét. Ezt inkább meg sem merem tippelni, hogy mennyi. Gondolom sokan vagyunk úgy hogy leülünk a kedvenceink elé, és megszűnik az idő.

<szentgyo> Kicsit részletesen leírnád a garnélás akváriumodat? Milyen gyakran cserélsz vizet, mit szoktál etetni? Használsz valamilyen speciális kiegészítőket?

<SZ.P.>A garnélás akvárium 40 literes. Esővízzel van feltöltve, amit egy műanyag hordóban gyűjtögetek. Heti szinten kb. 20% vizet cserélek le. Talajnak egyszerű mosott sódert tettem bele, a dekorációt fák, kövek és növények (Pogostemon helferi, Rotala rotundifolia, Cryptocoryne affinis, Ceratopteris thalictroides, Vesicularia dubyana , Riccia fluitans, Lemna minor) alkotják. Növénytápként Easy Life ProFito-t használok, és vízcsere után egyszerre öntöm be a heti mennyiséget.  Egyszerű belső szűrő gondoskodik a víz tisztításáról, a világítás pedig 2 db t8-as 15W-os daylight cső, amit időkapcsoló kapcsol, és napi 9 és fél órát üzemel. Jelenleg Sera és JBL garnélatápokat használok, amit kétnaponta kapnak, de mindig van bent tölgylevél (illetve alga J) is az akváriumban, szezontól függően pedig a kertből is kapnak ezt-azt (spenót, tök stb…). Különleges kiegészítőket eddig nem használtam, de nem zárkózom el semmi elől, most hogy itt vannak a crs-ek biztosan kifogok próbálni egyéb (pl. Shirakura) termékeket is.

<szentgyo> A fotózás is gondolom a hobbijaid közé tartozik, írnál pár szót arról, hogy milyen technikával és hogyan készítetted ezeket a fantasztikus képeket?

<SZ.P.>Igen, ez is egy hobbi. A képeket egy Pentax K10D típusú géppel készítettem, bár nem a gép a fontos szerintem. Sokkal fontosabb egy jó makró objektív, ha ilyen pici állatkákat akarunk fotózni. Sajnos én ilyennel nem rendelkezem, de mindenképpen olyan képpel akartam nevezni, ahol a garni kitölti a teret (lényegében portré). A rendelkezésemre álló eszközökkel úgy tudtam makrózni, hogy a 70-300-as objektív elé feltettem egy 50 mm-es objektívet fordítva (mivel fordítógyűrűm nincs kézzel szorítottam oda…). Nagyon sok nehézség volt vele, csak hogy egyet említsek, a legtávolabbi pont ahová élességet lehetett állítani az objektívtől kb. 3 cm-re volt. Tehát csak az akvárium üvegénél lévő garnik fotózása jöhetett szóba. A másik nagyon fontos a világítás. Az ellenfény jól kiemeli az apró részleteket, én azonban még egy trükköt vetettem be. Szerintem azért is lett ilyen hatásos a győztes kép, mert úgy látjuk rajta a garnélát, ahogy ritkábban szoktuk. Alulról megvilágítva.

<szentgyo> Nagyon szépen köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok, remélem a fórumon láthatjuk, hogy hogyan alakulnak a terveid!

<SZ.P.> Köszönöm az interjút, és természetesen a garnélákat. Én is bízom benne, hogy hamarosan lesz miről beszámolnom!