Az utóbbi időben egyre többet lehet találkozni az úgynevezett Tangerine tiger, vagy Orange tiger garnélával. A következő bejegyzésben röviden összefoglalom amit erről az újabb színes kis garnéláról tudni érdemes.

Az első hírek még 2011 elején jelentek meg róluk, számos vitát generálva a nemzetközi fórumokon, amely során gyakran feszegették, hogy ez a garnéla valójában csak egy mesterségesen színezett változat és idővel elveszti ezt a szép narancssárga színét. Az első garnélák Kínában vadon fogott példányok voltak, akik elindultak meghódítani a világot. Érdekes, hogy eleinte elsősorban az Egyesült Államokban lehetett velük találkozni, Európába csak később jutott el.

A kutatások során bebizonyosodott, hogy a Tangerine tiger garnéla Caridina serrata, amelynek a színváltozataival általában a “Tuepfel” néven lehet találkozni.

A garnéla mérete megegyezik a többi, hagyományosnak tekinthető Caridina/Neocaridina fajéval, természetesen a nőstények náluk is kicsit nagyobbak, mint a hímek. A Tangerine tiger nagyon könnyen felismerhető a szép narancssárga színéről, ami az egész garnélán megfigyelhető, bármiféle törés vagy hiány nélkül, illetve a viszonylag rendezetlenül elhelyezkedő sötétbarna/fekete pöttyökről, kisebb csíkokról.

Ami a vízparamétereket illeti, leginkább a lágyabb és kissé savanyú vizet szereti, bár az elmondások alapján a 7 körüli PH sem okoz semmi gondot. A garnéla viselkedése talán egy kicsit tér csak el többi Caridina fajtól, kicsit élénkebbek, talán mondhatni, hogy agresszívebb garnélák.

Szaporodásukat tekintve ők is specializált típusú garnélák, tehát a kicsiknek nincs szükségük sós vízre a fejlődéshez. A kicsik mikor megszületnek már rögtön kissé narancssárgás színűek, a csíkok, pöttyök kicsit később alakulnak ki, kb 6-8mm-es méretnél. Kicsit lassabb szaporodásúak, nagyon nagy “baby-boom” ra nem szabad eleinte számítani.

Ezeket a garnélákat azoknak ajánlom, akiknek már van valamennyi tapasztalatuk a garnélákkal. Én az első csapatot egy garnélatenyésztő barátomtól kaptam, tehát nem vadon fogott példányokról volt már szó. Minden gond nélkül sikerült beszoktatni őket, pár hónapon belül szaporodni is kezdtek, azóta ők is kis ékszerei az egyik akváriumnak.