Először is változásra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy Werner Klotz és Andreas Karge legutóbbi tanulmányai szerint a sokak által tartott és szeretett garnéla, a Neocaridina heteropoda (red cherry, sakura, yellow fire, rili, stb) valójában nem is heteropoda, hanem Neocaridina davidi, amelyet 1904-ben írtak le.

Felmerült, hogy érdemes lenne kicsit foglalkozni a davidi garnélák osztályozásával is. A crystal red, crystal black garnéláknak van egy viszonylag szélesebb körben is elfogadott, elég egyértelmű osztályozási rendszere (bár halkan jegyzem meg, hogy valszínűleg közeljövőben ez az azért pontosításra szorul, mert egy PRL S grade garnéla nem teljesen ugyanolyan, mint egy hagyományos S grade CRS…). Sajnos a Neocaridina davidi esetében nincs egy ilyen kialakult osztályozási/elnevezési rendszer, így sokszor elég félrevezető nevek alatt jelennek meg bizonyos garnélák.

524786_10151426633198198_905038071_n

N. davidi változatok, fotó: C. Lukhaup

Ebben a bejegyzésben egyedül a piros színű változatokkal szeretnék foglalkozni, és összefoglalni, hogy általában a tenyésztők/bírók/stb milyen megnevezéseket használnak és azokat mi alapján. Természetesen ez egyáltalán nem kőbe vésett írás, csak mintegy “best practice“-t szeretnék bemutatni nektek, iránymutatásként (illetve én ezeket a konvenciókat használom, ha red cherry/sakura garnélákra hivatkozok).

 Mindenekelőtt megemlíteném az eredeti vad garnélát, amely szürkés-barnás színű, rá gyakoraltilag minden esetben a vad színváltozat, vagy “wild form” néven szoktak hivatkozni.

 Mint az közismert, immár nagyjából 10 évvel ezelőtt megjelentek a piros változata a vad színű változatnak, akit red cherry garnéla néven kereszteltek el. Ez a változat az egyik legnépszerűbb garnéla még a napjainkban is. A red cherry garnélákat is érdemes megbontani két csoportra, low grade és high grade, mert nagyon nagy különbségek vannak az egyes egyedek közt. Fontos megjegyezni, hogy a hímek jóval kevésbé színesek, de azért ők sem átlátszóak! A high grade red cherry garnélák esetében a hímeknek is piros színűeknek kell lenniük!

Low grade red cherry

 A low grade red cherry garnélák általában a piros különböző árnyalatait mutatják, azonban kissé olyanok, mintha foltosak lennének, a testükön is láthatók átlátszó részek, ahol nem teljesen fedett a pigmentáció (természetesen nem szabad összekeverni a red rili garnélákkal).

 A high grade red cherry garnélák esetében már a testükön szinte nincsenek áttetsző foltok, ha vannak, akkor azok nagyon kicsik és szétszórtak, illetve ezeknél a garnéláknál egyértelműen látszik, hogy telítettebb, erőteljesebb a színű.

High grade red cherry

High grade red cherry és pár apróság

Emlékeim szerint nagyjából 4- 5 évvel ezelőtt jelentek meg a Sakura garnélák, mint a red cherry garnélák színesebb változatai. Ezeknek a garnéláknak a pigmentáltsága sokkal erőteljesebb, mint a red cherry garnéláknak, szemmel látható a különbség. A Sakura garnéláknak a lábai is pirosak és nincsenek egyáltalán áttetsző, nem teljesen egybefüggő részek sem rajtuk. Számos árnyalata létezik ezeknek a garnéláknak, van amelyik téglaszínű, van olyan, ami sötétebb piros. A nehézség ott merül fel a sakura garnéláknál, mikor az utódok nincsenek kellően szelektálva, illetve ha direkt, vagy véletlenül visszakeresztezik őket red cherry garnélákkal. Ebben az esetben az utódok egy részén egyértelműen lehet látni, hogy nem olyan erőteljes, nem annyira fedett, mint a “hagyományos” Sakura garnéla, és sokan ezeket szokták low grade Sakura garnélának nevezni. Én ezzel nem teljesen értek egyet, számomra ezek a garnélák is red cherry garnélák. Természetesen ezek közt a garnélák közt is léteznek olyanok, amelyeknek a színei teltebbek a többieknél, a labai végig pirosak, ezeket szokták high grade sakura garnélának, vagy Taiwan fire red garnélának hívni.

Téglaszínű sakura párocska

Sötétebb piros Sakura

 Amit én külön kategóriaként emelnék ki, az a painted fire red shrimp. Ezeknél a garnéláknál olyan, mintha még egy réteg szín lenne rajtuk, természetesen a teljes garnéla erősen nagyon erősen pigmentált, a lábai is pirosak. Ezeket tekintik a piros színű davidi garnélák legmagasabb osztályának, azonban még élőben sajnos nem találkoztam ilyen garnélákkal.

Győztes Sakurák, Fotó: Garnelenchampionat

firered2

Painted fire red, Fotó: Silane

 Általában a fent említett kategóriákat szokták megkülönböztetni a piros davidi garnélák esetében, azonban könnyen észrevehető, hgy ezek nem igazán szigorú, pontosan meghatározott definíciók, sok esetben egy fénykép alapján nem is lehet megmondani, hogy ez most igazából mi is lehet… Én általában azt követem, hogy “szigorúbb” besorolás alapján érdemes meghatározni az egyes példányokat és így a későbbiek során is fog még jelenteni valamit például a “sakura” megnevezés és nem válik teljesen elcsépeltté.