Korábban már írtam ezekről a garnélákról egy bejegyzést, azonban azóta eltelt közel 4 év (huh, nem semmi…) és ideje frissíteni az ismereteket. Az eltelt idő alatt az alap információk nem változtak meg, tehát a tudomány jelen állása szerint mind a tigrisek, mind a crystal red garnélák ugyanahhoz a fajhoz tartoznak (Caridina cf. cantonensis), tehát továbbra sem beszélhetünk hibridekről ha ez a két változat összeívik egymással és megszületnek a kis TiBee apróságok.

F1 TiBee

Ami újdonság lehet, hogy az elmúlt pár év alatt mind többen és többen foglalkoznak ezekkel a garnélákkal és számtalan színváltozattal lehet találkozni manapság, amelyek közt már stabil állományok is vannak. Mint ahogy a címben is lehet látni, igazából két nagy csoport van jelenleg: TiBee garnélának hívják azokat, amelyeknél a “hagyományos” CRS vonal (értsd CRS, CBS vagy gold bee) keresztezett össze valamilyen tigris változattal, míg TaiTiBee-nek azokat, ahol ehhez egy csipet Taiwan bee garnélát is adtak. A Taiwan bee garnélával történő keresztezés általában növeli a garnélák színének telítettségét, intenzitását.

F2 TiBee

F3 Tibee x Taiwan bee – látszanak a kék peték

Ezeknek a garnélák a tartása nem túl nehéz, azonban mindenképp szükségük van lágy vízre, illetve tapasztalataim szerint a savas környezetet jobban kedvelik, bár természetesen ez törzsenként változhat. A híresztelésekkel ellentétben az utódok nem terméketlenek, jelenleg nálam vannak már F4-F5 ös garnélák is (értsd az “ükszülők” voltak a tiszta tigrisek/crs ek). Érdekesség, hogy az első és második generációkban általában nem születnek nagyon érdekes példányok. Ha a tigrisek taiwanokkal vannak keresztezve, akkor viszonylag nagy százalék fenotípusra pont olyan, mint a hagyományos Taiwan garnik, azonban F3-F4 ben már igazi gyöngyszemek jöhetnek ki.

Mint írtam egyre többen és többen foglalkoznak ezekkel a garnélákkal, ugyanis rendkívül különleges egyedek is napvilágot láthatnak. A legismertebbek ezek közül a fancy tiger garnélák, amik általában nagyon sok generációs (F7-F8) TiBee-k, tehát nincs bennük Taiwan vonal. Ezekre a garnélákra jellemző, hogy szép fehér az alapszínük és ezt keresztezik fekete vagy piros vékony csíkok. Számos más változat is van, de ezeknek általában nincs összefoglaló elnevezésük, hanem mindig a tenyésztő ad nekik valami fantázianevet, mint pl Safari vagy midnight princess, galaxy, stb csakhogy tovább bonyolítsuk az elnevezések kavalkádját.

Fancy tiger, gyenge fehér résszel

Szebb fehér szín, azonban kevesebb fekete csík

TaiTiBee

Én jelenleg nem csinálok nagyon szigorú vonalvezetést ezeknél a garnéláknál, egyelőre 2 akváriumban vannak. Az egyikben van a “tömeg”, akik egymással szépen szaporodnak (csak tibee és taitibee garnélák vannak itt), innen szoktam időnkét 1-1 nőstényt visszakeresztezni valamilyen Taiwan változattal, illetve van egy másik akvárium is, amiben a legkülönfélébb “érdekes példányok” vannak. A cél az, hogy ezek az érdekesebbek szaporodjanak egymással, és hátha kijön náluk valami olyan minta, ami megfog és érdemes lesz továbbvinni. Szerencsére már van 1-2 ígéretes példány, remélem sikerül valami különlegeset összehozni, de ez azért viszonylag sok idő, 3-4 generáció kérdése.

Egy kis különlegesség, Cheng Shrimp, Taiwan

Piros érdekesség, Cheng shrimp, Taiwan

Fekete-fehér, Opty Shrimp, Franciaország

A változatok sokszínűsége miatt egyre többen foglalkoznak ezekkel a garnélákkal, biztos vagyok benne, hogy egyre többet fogunk hallani róluk és rövidesen el fognak jönni a kvázi stabil változatok a különlegesebb mintákból is, ami ismét számtalan új, rendkívül szép garnélaváltozatot fog jelenteni, csak győzzük kivárni  🙂