Mint ahogy gondolom sokan észrevettétek nyáron a blog sajnos nem frissült, nem lettek új bejegyzések, aminek nem az az oka természetesen, hogy ráuntam a blogolásra vagy esetleg a garnélákra, erről természetesen szó sincs! Az elmúlt pár hónap nagyon sűrű volt az életemben, de szerencsére nagyon produktív is.

Idén nyáron sikerült több álmomat is megvalósítani, ami a legfontosabb, hogy augusztus végén megszületett a kisbabánk, aki immár 2 hónapos nagylány, tehát a garnélázás következő generációja már cseperedőben van 🙂 A másik nagy változás, ami történt, hogy végre sikerült elköltöznünk egy kertes családi házba a nyár során.

Babócával

A ház választása során igazából szempont volt az is, hogy legyen egy külön helyiség, ahol szabadon garázdálkodhatok az akváriumokkal, garnélákkal, és szerencsére sikerült is találni egy olyan házat, ami minden szempontból tökéletes. A garázshoz tartozó lejáró meredeksége miatt gyakorlatilag lehetetlen lenne leállni autóval, úgyhogy a garázs korábban is hobbiszobának volt kialakítva, tehát teljesen adott volt a helyzet, a feleségemtől megkaptam a garázst a garnélának, ami azt jelenti, hogy kb 25-30nm-en “játszadozhatok”.

Vízművek

Vas és fa

A korábbi lakásunk nincs túl messze az új helytől, pár km, azonban az akváriumok költöztetése nem volt egy egyszerű menet. Volt olyan akvárium, amit garnélástól, mindenestől átvittünk az új helyre (a víz kb 10%-a maradt benne az akváriumban, be az autóba, az új helyen pedig visszatölteni), illetve voltak olyanok akváriumok is, amik helyett újat indítottam, majd mikor az új akvárium beállt, akkor csak a garnik költöztek, az akvárium teljesen kiürítve jött csak át.

1. állvány

2. állvány

4. állvány

Mire mind a 31 régi akvárium végleg átköltözött, és az új akváriumok is elkészültek, beálltak az új helyen, eltelt jó néhány hét, kb mostanra lett egy kicsit nyugalmasabb időszak. Jelenleg 5 állványon, összesen 58db 30-80 literes akvárium van, idén még egy állványt tervezek beállítani, az idei végső cél a 64 akvárium. Jövőre valószínűleg lesznek még további fejlesztések, összesen kb 100-120 akvárium fog elférni ezen a helyen, azt hiszem ez már elegendő lesz egy darabig.

5. állvány

6. állvány

Pár szóban a jelenlegi rendszerről. A régi fa állványt áthoztam, de többi mind egyedi, méretre készített vas állvány, 2cm zárt szelvényből. Az akváriumok változó méretűek, 30-40-60 literesek, szintén egyedileg lettek készítve, tehát nem standard méretűek. A világítást egyszerű T8as bútorvilágító adja, amihez alumínium búrákat csináltattam. Gyakorlatilag az összes akváriumban levegővel meghajtott szivacsszűrő van. nem vagyok híve a központi kompresszornak, ugyanis számomra ez a tipikus “single point of failure”, tehát ha elromlik valami miatt, akkor mindenhol megáll az élet, tehát hagyományos levegőpumpával üzemeltetem a szűrést. Ami a talajt illeti, számos típust kipróbálok, igyekszek megtalálni az optimális megoldást. Dekorációnak bazaltkövek, különböző fák, illetve növényeket használok. Igyekszek azért minden akváriumot egy kicsit “pofásra” csinálni, hogy ne csupán egy csupasz tenyészakvárium legyen.

Akvárium

Akvárium

Akvárium

A vizet egy dupla membrános, 3 előszűrős RO készülék adja, eddig remekül végzi a dolgát, napi bő 500 liter vizet el tudok készíteni vele, kb 1:1,2 jó víz:rossz víz aránnyal, bő 4bar os hálózati nyomás mellett.

A vízcseréket jelenleg teljesen manuálisan csinálom, kéthetente 20-30% minden akváriumban, ezen szintén kísérletezgetek, hogy mi lenne az optimális megoldás (nem, fúrt akváriumok nem lesznek 🙂 ).

Világítás

Jelenleg itt tartok, az akváriumok többségében vannak már garnélák, bár van 1-2 üres is még, szerencsére úgy tűnik, hogy a garnélák is megszerették az új helyet, mert szépen elkezdték potyogtatni a kicsiket.

A következő lépés még ez az egy újabb állvány beállítása, illetve egy kis szigetelés még a tél előtt, de ez már gyerekjáték ahhoz képest, amit eddig kellett csinálni. Vannak egyéb tervek is, de mindenről az idejében be fogok számolni a blogon, ígérem ezentúl már nem lesznek ekkora szünetek:)