Idén is eljött a december, közeleg az év vége, úgyhogy gondoltam tartok egy rövid számadást mi is történt idén a garnélás világban, ahogy azt megpróbáltam összefoglalni 2012-ben is. Röviden összefoglalva nem volt ez az év sem eseményektől, hírektől mentes, mindig van valami újdonság, érdekesség, esemény, ami olyan érdekessé teszi ezt a hobbit.

Idén a legnagyobb hír a Neocaridina garnélák esetében, hogy Werner Klotz és Andreas Karge legutóbbi munkásságuk során kiderítették, hogy az oly sokak által tartott red cherry (sakura, yellow fire, rili, …) garnéla valójában nem N. heteropoda, hanem valójában Neocaridina davidi.

c_skyBloody Mary, fotó: C-Sky

Ami az új változatokat illeti, idén elsősorban a fekete és a kék változatok voltak a legfelkapottabbak, mint pl a black sakura vagy a blue carbon rili, blue dream. A piros változatoknál is megjelent egy nagyon érdekes garnéla, az úgynevezett bloody mary, azonban egyre gyakrabban látni az úgynevezett orange rili garnit.

Blue carbon rili

Orange rili

Idén mintha egy kis “visszaesés” lenne a tigris garnélák területén, nagy újdonságok nem történtek, talán mintha a Poison blue tiger és a hozzá hasonló variánsok (csak más-más fantázianéven) terjednek. Ezen a vonalon idén nagyon sokat foglalkoztak a tibee és a taitibee garnélákkal, ami a különböző tigrisek és crystal redek, illetve taiwan bee garnélák kereszteződésével jönnek létre. Rendkívül érdekes garnélák születtek és úgy tűnik, hogy sikerül stabilizálni is a vonalakat.

optyTaitibee, fotó: Opty Shrimp

A CRS vonalon még mindig töretlen a PRL garnélák “hatalma”, ezeknél a garnéláknál az ázsiai tenyésztők egyértelműen sok-sok utcahosszal vezetnek. Idén volt szerencsém élőben is látni Ázsiából származó igazi szép PRL garnélákat, tényleg összehasonlíthatatlanok.

hungpinmr_sungPRL, fotó: Hungpinmr Sung

Ami a taiwan bee garnélákat illeti egyre jobban terjednek, egyre többen foglalkoznak velük és továbbra is gyönyörűek 🙂 Náluk az újdonságok a shadow vagy ghost garnélák, amik kékes (blue jelly) vagy zöldes színűek (green hulk). Rajtuk kívül a shadow mosura garnélák kápráztatják el a garnélatartókat, beleértve a blue shadow és a red shadow garnélákat is.

pupuxe_shrimpBlue jelly, Fotó: Pupuxe shrimp

Blue shadow mosura

Természetesen idén is a nagy jolly joker a pinto,még mindig ők számítanak a “legnagyobb különlegességnek”, azt hiszem egyáltalán nem érdemtelenül, engem teljesen elkápráztatnak. Ázsiában vannak nagyon érdekes újabb változatai is a pinto garnéláknak, remélhetőleg rövidesen ők is egyre és egyre terjedni fognak.

vin_fish

Taiwan bee új színváltozat, fotó: Vin Fish

taiwan_breeder

Taiwan bee új színváltozat egy taiwani tenyésztőtől, fotó: Chris Lukhaup

A sulawesi és egyéb vadon fogott garnélák mintha egyre inkább szorulnának háttérbe.

Idén is megrendezésre került a már hagyományosnak nevezhető januári garnelenchampionat Hannoverben és Észak-Olaszországban az őszi International Shrimp Contest. Emellett a két fő verseny/rendezvény mellett volt Hollandiában, Lengyelországban, Ausztriában, Svédországban, … is garnélás verseny.

Érdekesség, hogy Chris Lukhaup és csapata elindított egy kiadványsorozatot Breeders&Keepers néven, aminek az első száma nyáron jelent meg, a következő száma remélhetőleg még idén kijön, de jövőre is lesz folytatása. Röviden összefoglalva idén sem telt eredménytelenül az év és egyre többen foglalkoznak és merülnek el a garnélák világában!