Ebben a bejegyzésemben ismét a Neocaridina davidi (korábban Neocaridina heteropoda) garnélákról szeretnék egy pár sort írni. Ez a garnélafaj talán leggyakoribb, legismertebb garnéla, ami nagyon is a helyén van, mivel viszonylag könnyű tartani és ha elkezd szaporodni gyorsan sok örömöt tud okozni az akvaristáknak, ezek a garnélák tökéletes választása lehet minden kezdő garnélatartónak, aki szeretne egy kicsit megismerkedni ezekkel az apró kis élőlényekkel.

Anno, mikor elkezdtem garnélákkal foglalkozni, az egyetlen davidi ami elérhető volt az, a red cherry garnéla volt, azonban az idő előhaladtával egyre újabb és újabb változatok láttak napvilágot. Manapság hatalmas választék létezik a davidi garnélákból, viszont elég nagy kavarodás is van körülöttük. Ennek talán az egyik legfőbb oka, hogy sok kereskedő egyszerű ügyeskedéssel, hangzatos nevek használatával próbálja ugyanazt a garnélát eladni, mint mások. Megpróbálom összefoglalni, hogy jelenleg milyen változatok léteznek és hogy én hogyan hivatkozok rájuk. Ez nem feltétlenül az “egyetlen megoldás”, azonban ez azért nem csak az én nézeteimet tükrözi, hanem a garnélások körében ez a legelfogadottabb “nevezéktan”.

A legalapvetőbb változat a “Vadas színű”. Ezek a garnélák szürkés-barnás árnyalatúak, néha kicsit zöldesnek tűnnek, ők jelentik az alapját az összes többi színnek.

A red cherry garnélák voltak az első piros változatok, amelyekből később kitenyésztették a Sakura (gyakran hívják Fire red -nek is), majd a painted fire red garnélákat. A legújabb piros változat a Bloody Mary, amely a tavalyi év során kezdett felbukkanni.

Red cherry

Sakura

Painted Fire Red, fotó: Silane

Bloody Mary, fotó: C-Sky

A piros red cherry után megjelentek a sárga garnélák, a yellow fire, majd a yellow fire neon garnik, akiknek a hátukon, ideális esetben a garnéla teljes hosszán végigfut egy csík. Ebben a “színkategóriába” sorolnám az orange sakura-kat, akik értelemszerűen narancssárga színűek.

Yellow fire

Yellow fire Neon, fotó: Chris Lukhaup

6406678147_e392f80a0d_z

Orange sakura, fotó: ???

A piros és a sárga garnélákból van a legtöbb, viszont egyre több kék színű változat is van, talán itt van a legtöbb keveredés az elnevezésekben. A legelső változat a full blue rili garnéla, neki van a leghalványabb színe, sokan gyakran tévesen blue jelly garnélának hívják, azonban ez az elnevezés egy taiwan bee garnélát jelent, tehát a blue jelly nem N. davidi! Ennek a sötétebb változata a blue velvet, bár ez nem túl gyakori, igazából eléggé hasonlít az előzőhöz, talán egy árnyalattal kékebb, de gyakran ez a két megnevezés ugyanazt jelenti. A blue dream garnéla a blue carbon rili egy speciális változata, neki más színe van az előző kettő változattól: erőteljesebb kék, és nem teljesen egységes színű. A legsötétebb a blue sakura, bár ez nagyon ritka változat.

full_brFull blue rili, fotó: C-Sky

blue_velvetBlue velvet = full blue rili?, fotó: Nick Xyong

blue_dreamBlue dream, fotó:???

blue_sakuraBlue sakura, Michal Nadal

Természetesen vannak további változatok is, mint a fekete black sakura, a zöld green jade vagy a barna chocolate.

_DSC0010

Green jade, fotó: C-Sky

black_sakuraBlack sakura, fotó: Garnelenchampionat

crsChocolate sakura, fotó: ???

Jelenleg ezek az egyszínű davidi változatok vannak jelen, persze egyes változatok rendkívül ritkák és nem is igazán stabilak. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben újabb és újabb színek, változatok, esetleg minták fognak megjelenni, csak győzzük kivárni 🙂