Milyen garnélát válasszak?

/, Egyéb/Milyen garnélát válasszak?

Milyen garnélát válasszak?

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit meg szoktam tőlem kérdezni, hogy mi az a garnéla, amit javasolnék. Természetesen ez nem egy egyszerű kérdés, mert számtalan tényezőtől függ, ami teljesen azon múlik, hogy ki, milyen akváriumba és miért szeretne garnélát tartani.

Megpróbálom alább összeszedni, hogy milyen “általánosabb” esetekkel szoktam találkozni, hátha hasznos lesz valakinek, aki azon töri a fejét, hogy milyen garnélát tegyen az akváriumba.

1. Kezdő akvarista, garnélát még nem tartott, de akváriuma már van (esetleg ez lesz az első akvárium): Számukra szerintem a tökéletes garnéla valamelyik Neocaridina színváltozat. Szerencsére manapság már hatalmas választék van belőlük, számtalan színváltozata van, ezek viszonylag egyszerűen be is szerezhetők. Tartásuk egyszerű, ha nem követünk el nagy hibákat rövidesen el is kezdenek szaporodni, és megismerhetjük, hogy hogyan “működnek” a garnélák és átélhetjük az örömöt, mikor az első kis átlátszó apróságokat keresgéljük az akváriumban. Sokan azt mondják, hogy ez teljesen felesleges lépés, semmi “értelme” Neocaridina garnélákkal foglalkozni, mivel gyakorlatilag egy félig üres befőttesüvegben is elszaporodnak… Én azért egyáltalán nem így látom

2. Halas akváriumba szeretnék garnélát tenni: Attól függ milyen halak vannak az akváriumban. Amennyiben nagyobb halak, mint vitorláshal, gurámik, akkor esetleg kifejlett legyező vagy sepregető garnélát, mást nem nagyon érdemes. Ha kicsit kisebb halak, molli, platti, nagyobb lazacok, stb stb akkor Amano garnélát is lehet az akváriumba. Ha ennél kisebb halak, pl törperazbórák, stb vannak, akkor a hagyományos Caridina/Neocaridina törpegarnélák is mehetnek, azonban szaporulatra ne nagyon számítsunk. Ha sok a növényzet néhány kicsi vsz fel fog nőni, de nem túl sok, azonban a kifejlett garnélák akkor is szép díszei lehetnek az akváriumnak.

3. Red cherry garnélám már van: Ha van lehetőség arra, hogy lágy vizet csináljon, akkor én a következő lépésnek valamilyen tigrist vagy bumblebee-t, vagy alacsony osztályú CRS/CBS garnélákat javaslok. A lágy víz azért mindig egy kis plusz kihívást okoz, azonban ha tudunk nekik ilyen környezetet biztosítani, akkor rengeteg új faj/változat előtt nyílik meg az út. Ha a lágy víz nem megoldható, akkor valamilyen babaulti garnélát érdemes kipróbálni

4. Valami igazi kihívást keresek: Aki ilyet keres azért már nem új a garnélázás világában, számukra érdekesek lehetnek a sulawesi garnélák, a taiwan bee garnélák, vagy valami igazán magas osztályú CRS/CBS garnéla vagy pl a TiBee/TaiTiBee garnélák keresztezései.

Mint a fenti példákból is látható szinte bárki tud találni olyan garnélát, amit nyugodt szívvel betehet az akváriumba, esetleg egy kicsit több utánajárást igényel a dolog.

Amit mindenképp tartsunk szem előtt, hogy csak úgy tegyünk garnélát az akváriumba, ha előtte utánajártunk, hogy a kinézett változat milyen vízparaméterek mellett érzi jól magát és ezt tudjuk is biztosítani nekik!

By |2017-01-07T12:15:38+00:00március 3rd, 2015|általános ismertető, Egyéb|4 hozzászólás

4 hozzászólás

 1. Trattner Attila 2015.04.24 at 12:39 - Reply

  Szia,

  A tanacsodat szertenem kerni a kovetkezoben. Egy kb. 180 literes akvariumot szeretnek beinditani es nem vagyok biztos benne hogy ekkora meretu aksinal is elegendo lenne -e egy nagyobb meretu szivacs szuro. Vagy esetleg probalkozzam egy sarokba hajlitott mattenfilterrel belso szurovel?
  Elore is koszonom a segitseged!

 2. Gábor 2016.01.15 at 10:25 - Reply

  Szia, nagyon jó a blogod, kedvet kaptam a garnélákhoz. Sakura garnélákat szeretnék egy 72 literes akváriumba, amelyben még 15 vörös neon is élne, más nem. Halaknál durva becsléssel számolva 1 literre 1 cm hal fér el (persze sok más tényező is befolyásolja, de most apró neonhalak esetén, és sok növény mellett jó közelítés), a kérdésem az, hogy mennyi Sakura garnélát bír el ez az akvárium (növényzettel gazdagon lesz telepítve).
  Köszi!

 3. szentgyo 2016.03.13 at 10:37 - Reply

  Szia,

  Kezdésnek 10-20 garnélát érdemes indítani (1cm/liter szabályt azért elég sokan kritizálják 😉 ). Így azonban, hogy Neonok is lesznek az akváriumba, próbálj 1,5 cm feletti garnikat beszerezni.

 4. Juhász Zoltán Norbert 2016.04.25 at 15:38 - Reply

  Szeretnék tartani Babaulti garnélákat, mert azok tetszenek, jelenleg Sakuráim vannak, de most indítanék csak és kizárólag garnélás akváriumot.Kitől tudnék vásárolni ilyen garnélákat, mert elérhetőséget mást nem találtam! Üdv: Zoli

Leave A Comment