Számomra egy jól működő akvárium egyik legfontosabb eleme a növényzet. Tudom jól, hogy vannak olyanok akik növények nélkül tartanak garnélákat, de számomra ez elég idegennek tűnik, én szeretem ha szép zöld a medence. Több szempont miatt is tartok növényeket minden akváriumban – egyrészt szép dekoráció, másrészt nagyon jó kis búvóhelyet nyújtanak a garnéláknak, egész nap elkapirgálnak raktuk, harmadrészt pedig a növekedésükkel szépen felveszik a nitrátot vízből, ezzel javítva a vízminőséget.

Bújkálás a dzsungelben

Nagy kérdés szokott lenni, hogy milyen növényt tegyek az akváriumban… Az elmúlt évek során rengeteg fajt kipróbáltam, hogy megtudjam mi az ami a “különleges körülményekhez” is jól tudnak alkalmazkodni, azaz kevés fény, semmi tápozás, se CO2… Nem egyszerű feltételek.

Pár évvel ezelőtt egy német tenyésztő barátomnál láttam meg ezt a kis mohát, a Lomariopsis lineata-t, vagy más néven “Round Pellia”-t vagy “Süswassertang”. Első ránézésre nagyon hasonlít a Pelliá-ra, vagyis a Monoslenium tenerumra, azonban nem ugyanarról van szó, ennek a növénynek a leveleiben nincs ér.

Ideje lenne egy kicsit rendet tenni…

Sajnos a növény eredeti élőhelyéről nincsenek információm, én évekkel ezelőtt lettem figyelmes rá, nagyon sokan előszeretettel használják garnélás akváriumokban, mivel nagyon könnyen tartható, a “szegényesebb” környezetben is szépen szaporodik. Természetesen ha elég mennyiségű fényt és tápanyagokat kap, akkor sokkal szebb, kerekdedebb a levele, szebb “bokrot” alkot, míg fényszegény környezetben sokkal nyúlánkabbak, hosszúkásak a levelek. Nem igazán érzékeny sem a hőmérsékletre, sem a víz keménységére.

Új akvárium indításakor különösen szeretem használni

Kőre, fára, egyéb tereptárgyakra rákötözve elég könnyen megtapad így szép zölddel beborított dekorációkat tudunk csinálni, egyedül arra kell figyelni, hogy viszonylag könnyen leválik 1-1 darab a csoportról és nagyon könnyen és gyorsan az akvárium minden pontján ott lesz, nem egyszerű kordában tartani.

Közelről

Nekem jelenleg minden akváriumomban van ez a növény, vagy rákötözve egy darab kőre, vagy pedig csak simán szabadon úszik az akváriumban. Nagyon szeretem mivel tényleg nagyon jól szaporodik még az általam nyújtott környezetben is és szép sötétzöld színével nagyon szép bokrokat alkot, amiben a garnélák előszeretettel mászkálnak.

Szintén egy közeli

Ezt a növényt mindenkinek nagyon bátran ajánlom, aki szereti az ilyen moha szerű zöldségeket, és nem bánják azt, ha a gyors szaporodása miatt könnyen elburjánzó növény kordában tartásával kell időnként megküzdeni. A garnélák biztosan nagyon szeretni fogják!