Ebben a bejegyzésben a cantonensis faj egy újabb változatáról írok néhány sort, ez pedig nem más, mint a kedvenc garnélám, a crystal red “kistestvére”, vagyis inkább a nagytestvére, a black diamond garnéla. Mint korábban volt szó róla, a crs-t a fekete színű bee garnélából tenyésztették ki hosszú és fáradságos munkával, csakúgy mint a most bemutatásra kerülő változatot.

Magányosan

Ez a változat mindenben tökéletesen megegyezik a crs-sel, mivel pontosan ugyanarról a garnéláról van szó pusztán más színváltozat. A nevéből elég egyszerűen ki lehet következtetni, hogy ők fekete és fehér színűek, nem pedig piros fehérek. Természetesen rájuk is igaz, hogy minél több fehér szín van rajtuk és hogy ez a fehér rész minél intenzívebb, annál ritkábbak és értékesebbek.

Szemtől szemben!

A garnéla elnevezésében elég nagy kavalkád uralkodik. Számos különféle megnevezéssel lehet találkozni, de mind ugyanazt a garnélát jelenti. A black diamond vált talán a legismertebbé az elmúlt pár évben, ezzel a megnevezéssel az S osztályú, és e fölötti jószágokat szokták illetni (később lesz szó az osztályozásról), de az utóbbi pár hónapban a black diamond nevet a fekete tigris garnélára is szokták használni. Egyre jobban elterjedt erre a fekete-fehér változatra az a megnevezés, hogy crystal black, vagy cbs, de találkoztam már a black bee kifejezéssel is. Gyakran sima bee ként emlegetik, de általában bee-nek a C-B osztályú fekete-fehér egyedeket szokták hívni.

Vegyesfelvágott

A black diamond népszerűsége talán egy kicsit kisebb, mint a crs-é, de azt hiszem ez a színváltozat is igazán impozáns. Sokan együtt tartják a pirosakkal, nekem is van olyan akváriumom, amiben együtt úszkál a 2 színváltozat. A vegyes szülőktől születő kicsik Mendel törvénye szerint vagy feketék vagy pedig pirosak lesznek, a fekete a domináns szín. Annyi apró észrevételt tennék, hogy az ilyen kicsik között egy kis arányban előjön a barna szín is, megfigyeléseim szerint ez mindössze pár százalék, ezek a garnélák pont olyan csíkosak lesznek, csak nem feketék vagy pirosak, hanem gesztenyebarnák.

Szép kis jószág!

Kicsit algás, kicsit csúnyácska, de az enyém 🙂

Bandázunk