Nem igazán vagyok a csigák nagy kedvelője, van 1-2 faj, amit lehet, hogy fogok tartani, mert tetszik, vagy mert kuriózum, ezekről később. Most essen néhány szó egy jóval elterjedtebb fajról, a Melanoides tuberculata ról, azaz a maláj tornyoscsigáról.

Maláj tornyos VS red cherry, harc az ételért

Nevéhez híven egy kis toronyra emlékeztet a háza, amelynek a színe lehet egészen világos, de akár egészen sötét is. A kifejlett mérete nagyjából 3cm körül van, talán kicsit nagyobb lesz, de azok már nagyon szörnyetegek :)A maláj tornyos csiga egyik érdekessége, hogy elevenszülő, vagy talán ál elevenszülő, mindenesetre nem rak petéket, hanem már élő pici csigák születnek, rendkívül gyorsan sokasodnak.

Világos csiga

Azért akartam néhány sort írni róluk, mert ezekből a kis puhatestűekből minden akváriumomban tettem pár darabot, mivel rendkívül hasznos szolgálatot tesznek nekünk azzal, hogy a megmaradt eleséget elpusztítják. Másik előnyös tulajdonságuk, hogy egész nap a talajban mozgolódnak, ezzel átmozgatják  és felkeverik egy kicsit.

Sötét csiga

Ne lepődjünk meg, hogy a kezdetben pár darab csigából pár hét alatt akár a tízszerese lesz, de ahogy megfigyeltem nem szaporodnak vég nélkül, valószínűleg ha elértek egy bizonyos számot, nem szaporodnak tovább.

Mindenkinek bátran ajánlom ezeket a csigákat, csak azt kell szem előtt tartani, hogy ha egyzser betettük őket az akváriumban, akkor csak komplett talajcserével lehet eltávolítani őket…

Kukucs! Fotó: Kiss Balázs

Egy csapat csiga