Április első hétvégéjén volt szerencsém részt venni a Malmöben megtartott, 1. Ebishop Shrimpchampionship-en, mint a bírói csapat egy tagja. A rendezvény pénteken kezdődött és mint általában a legtöbb garnéla verseny ez is egy akvarisztikai rendezvény egyik programja volt. A garnéla verseny mellett volt egy kisebb börze (kicsi. ám számos különlegesség volt kint, pl nagyon szép és rengeteg féle killi!), egy akváriumberendező verseny és egy nagy szabású diszkosz verseny is.

Versenyakváriumok

Munka közben

Díjak

A versenyre nevezett garnélákat a 70db előre berendezett 10 literes akvárium helyezték el. A következő csoportokba lehetett nevezni a garnélákat:

–          Red bee

–          Black bee

–          Tigris

–          Gold bee/snow white

–          Taiwan bee

–          Egyéb kereszeteződés

–          Piros sakura

–          Egyéb sakura

A 70 akvárium meg is telt nevezőkkel. A szabály hasonló a többi európai versenyhez, hogy nem az egyes garnélákat kellett bírálni, hanem a csoportot együttesen. Minimum 4 garnélát kellet minden nevezőnek küldeni, és a legszebb 3 került értékelésre. A garnélák pénteken kerültek az akváriumokba, a bírálat szombat délelőtt zajlott. Minden csoportot 2 bíró pontozott, én a red bee és a black bee garnélák bírálatában vettem részt. Akárcsak a többi rendezvényen, itt is a két bíró közösen értékelte a nevezett garnélákat.

Sakura

Yellow fire

Chocolate

Tibee

Nyertes Red bee

A kedvenc garnélám

Az eredményhirdetésre és az garnélák árverésére vasárnap került sor, amin már sajnos nem vettem részt. Összességében nagyon jókis rendezvény volt, és ha hozzávesszük, hogy első alkalommal szervezték meg ezt a rendezők, tényleg nagyon jó start. A versenyen részt vett egy hongkongi garnélatenyésztő, gyakorlatilag az összes kategóriában, ahol elindult ő lett az első és a második helyezett, természetesen nem érdemtelenül, egyszerűen az ázsiai tenyésztők továbbra is teljesen más “ligában játszanak”, de hát ők azért kicsit régebb óta fókuszálnak a tenyésztésre. Ha egy akváriumra ránézett az ember, azonnal meg lehetett mondani, hogy melyik csapat jött Hongkongból. Nekem a legjobban a black bee garnélák tetszettek, ezen a versenyen láttam az eddigi legszebb black bee-t, amihez valaha is volt szerencsém…

A nyertesekről készült hivatalos fényképek itt tekinthetők meg:

http://www.redbee.se/showthread.php/9379-Bilder-pristagarna-R%E4kchampionatet

Macrobrachium sp szörnyeteg

Killi

Amazonas biotop

Nano reef

Nano akvárium verseny is volt

Fenevadak

Diszkosz verseny

Egy kosz

🙂