Előző bejegyzésemben a különféle tigris színváltozatokat kezdtem összeszedni, most következzen a folytatása. Mint ahogy írtam a tigris garnéláknak, elsősorban azoknak, amelyeket gondos tenyésztői munkával hoztak létre Németország a “hazája”. A mostani bejegyzésemben ezeket szeretném összefoglalni.

Biztosan nagyon sokan hallottak a blue tiger avagy a kék tigris garnéláról. Még az Akvárium Magazinban is volt róla egy nagyon jó összefoglaló Horváth Balázs barátom tollából. Kék tigris alatt most azokat értem, amelyeknek narancssárga a szemük, ugyanis vannak olyan vadon fogott tigris/szuper tigris törzsek, amelyeknek szintén kék a színük, azonban nekik sohase narancssárga a szemük.

Tehát a blue tiger garnélák legelső változata az úgynevezett blonde tiger. Ezek a garnélák nem is kékek, hanem áttetszőek, egy picit talán sárgás színűek, mint a többi tigris garnéla, azonban nekik is narancssárga a szemük. A blonde tiger garnélák hordozzák a kék géneket, tehát a kicsik közt nagy eséllyel kijöhet a kék tigris.

Blonde tiger, fotó: Horváth Balázs

Különböző színkategóriákat szoktak az utóbbi időben megkülönböztetni, én nem annyira szeretem ezt… Vannak úgynevezett light blue tiger-ek, ezt a kifejezést azokra a garnélákra használják akik nagyon világos kékek. Ami nem nagyon sötét, de nem is nagyon világos, őket szokták blue tigernek hívni, illetve az olyan sötéteket, amikor már a csík sem nagyon látszik, azokat deep blue tigernek.

Light blue tiger

Blue tiger

Deep blue tiger

Az utóbbi években megjelentek egyéb kék tigris változatok. Az egyik ilyet általában rusty blue tigernek hívják, amikor bordós/barnás árnyalata van az állatkának. Ez a szín időnként előjön a deep blue tiger vonalakban.

Rusty blue tiger

Vannak olyan kék tigris változatok, amikor a csíkok el is tűnnek a garnélákról, a legtöbb esetben nekik márványos színük van, tehát vannak sötétebb és világosabb részek is. Nagyon sok névvel illetik őket, pl royal blue tiger, prussian blue tiger, én a poison blue tiger kifejezést szeretem használni.

Poison blue tiger

A következő nagyobb csoport azok a fekete tigrisek, talán időrendben is ők jelentek meg a legkésőbb. Általában a fekete tigriseknél 5 (+1) különböző osztályt szoktak megkülönböztetni attól függően, hogy mennyi fekete szín van rajtuk, én is szeretem ezt a rendszert használni, habár nem annyira lehet elkülöníti mind az 5 kategóriát egymástól. Ezeknek az osztályoknak a BT5-BT0. A BT5 jelenti azt a garnélát, ami nagyon hasonlít a sima tigrisre, csak nem annyira szabályosak, és vastagabbak a csíkjai. A BT4 szerintem nem igazán különül el, azonban a következő fontosabb a BT3, amikor már szinte az egész garnéla fekete, ám vannak rajta még kisebb áttetsző részek.

gradostiger

Fekete Tigris osztályok, forrás: Isaac Garcia

bt5

BT5, forrás: ???

bt3

BT3, Fotó: Kai A. Quante

bt1

BT1, fotó: C. Lukhaup

A BT2-t szintén nem igazán különíteném el, csak a BT1-et, amikor az egész garnéla teljesen fekete. A BT0 abban különbözik a BT1-től, hogy a BT0 garnéla szintén teljesen fekete, azonban neki narancssárga a szeme, sokszor hívják BT0 OE-nak.

Black tiger BT0 OE

Azt hiszem ezen a ponton kell röviden megemlíteni a Tibee vagy a Taitibee, esetleg Fancy tiger garnélákat, akik a tigrisek és a CRS/Taiwan vonal kereszteződésével jöttek létre, de nekik szeretnék szentelni egy különálló bejegyzést a későbbiekben.

984079_616968671712672_9192855243134798604_n

Tibee garnélák, fotó: Monika Pöhler