Korábbi bejegyzésekben összefoglaltam, hogy jelenleg (2014 tavaszán) milyen egyszínű és rili Neocaridina davidi változatokkal lehet találkozni a hobbiban, most pedig szeretném górcső alá venni a tigris garnélákat. A tigris garnélák a Caridina cf. cantonensis fajhoz tartoznak, többek között tigris változatokat szoktam javasolni úgymond “második” garnélának, ha valaki a davidi garnélák után valami másba szeretne belevágni. A tigris változatok eredményes tartásához és esetleges szaporításához már lágy vízre van szükség, azonban a víz kémhatásáról elég vegyes adatok vannak. Én semleges, vagy egy picit savas vízben tartom őket, de vannak, akik a lúgos vízre esküsznek, ha valaki egy új csapatot akar beszerezni, erre érdemes rákérdezni minden esetben, hogy az adott garnélákat milyen vízparaméterek mellett tartják.

A tigris garnélák is Dél-Kelet Ázsiából származnak, azonban a tenyésztett változatok “hazája” Németország, mivel először német tenyésztők kezdtek el velük komolyabban foglalkozni és náluk jöttek elő a különböző színváltozatok.

A hagyományos, (sokszor hívják őket “normal”) tigris garnéláknak az alapszíne átlátszó, amelyet 5-6 vékony barna vagy fekete keresztirányú csík övez. A rostrum és a faroki rész kissé átfordulhat sárgás színűvé, de nem minden esetben.

Hagyományos tigris garnéla

A következő színváltozat, amiről beszélni kell az a szuper tigris garnéla. A szuper tigris garnélák valamivel nagyobb méretűek, mint a sima tigrisek és sokkal erőteljesebbek, kontrasztosabbak a színeik. A garnéla alapszíne elég változatos lehet. A legtöbb esetben átlátszó, azonban egyes törzseknél ez eltérő lehet, láttam már sárgás, barnás, pirosas, kékes de még zöldes árnyalatú garnélát is. Természetesen itt nem kell olyan erőteljes színekre számítani, mint pl a davidi garnéláknál, de ezek a színárnyalatok érzékelhetők. A garnélát keresztező csíkok vastagabbak, mint a hagyományos tigrisek esetében, illetve a rostrum és a farok rész is színesebb, sárgás színű, illetve egyes esetekben kis piros jegyeket is lehet látni a rostrumnál és/vagy az antennáknál. Sajnos mostanában mind a sima tigris, mind a szuper tigris kicsit eltűnőben van, egyre kevesebben tartják őket. Őszintén megmondva, jelenleg nálam sincs egyik változat sem.

Szuper tigris

super_tiger_blue

Kékes színű szuper tigris, fotó: ???

super_tiger_yellow

Sárgás színű szuper tigris, fotó: ???

Sem a hagyományos tigrist, sem a szuper tigris garnélát nem tekintem igazából tenyésztett változatnak, mert ők nagyjából ilyenek a természetben is. Az első már tenyésztett változat a piros tigris garnéla. Ennek számos variánsa létezik, de alapvetően elmondható, hogy a garnéla teste átlátszó és kisebb-nagyobb, pontosabban vékonyabb-vastagabb piros csíkjai vannak, amiről a nevét is kapta. A piros tigris garnéláknak létezik úgynevezett “OE”, vagyis “Orange Eye” változata, amikor a garnéla szeme narancssárga színű, ám ez viszonylag ritka. Egyes feltételezések szerint az OE garnélák vakok, de ez jelenleg még nem bizonyított.

red_tiger

Piros tigris, fotó: C. Lukhaup

red_tiger_oe

Piros tigris, narancssárga szem, fotó: Garnelenchampionnat

Itt szeretnék megemlíteni egy viszonylag új garnélát is, az úgynevezett Tangerine Tiger-t, vagy “Orange Tiger” garnélát, aki valójában nem is tigris garnéla, hanem egy Caridina serrata változat. A garnéla mintája valamelyest hasonlít a tigrisekéhez, emiatt szokták tigrisként emlegetni, ám valójában más fajról van szó.

Tangerine Tiger