A kisebb fotós és egyéb kitérők után térjünk vissza ismét a garnélákhoz és vegyük sorra a következő fajt: Caridina cf. ‘babaulti stripes’, a másik elterjedt megnevezése az, hogy Indian zebra garnéla. Igazából ez a kis garnéla sem tartozik kifejezetten a kedvenceim közé, de üde változatosságot képvisel a többi garnéla között.

Gömbmoha + garnéla, mindig jó kombináció

Csak úgy, mint a többi hasonló faj, ez is Délkelet-Ázsiából származik, de pár éve már fellelhető akváriumokban is, amiket árulnak, azok is nagy valószínűséggel tenyészett példányok, nem pedig vadon fogták be őket.

Ez a kis garnéla valóban kicsi, az összes faj közül, amit tartok, ez a legkisebb. 1,5 cm-nél nem nagyon nő nagyobbra. Teste elég “tömzsi”, az alakjáról is viszonylag könnyű megkülönböztetni a többi fajtól. Természetesen nem ok nélkül kapta a zebra megnevezést, ugyanis világos testét sötét csíkok keresztezik (most a zebra fekete alapon fehér csíkos vagy fehér alapon fekete csíkos…). Színe kissé változó, vannak amelyeknek a csíkjai szürkések, másoknak feketék, de van olyan is ami inkább barnás. Azt figyeltem meg, hogy valamennyire alkalmazkodnak a környezetükhöz, ugyanis mikor fekete talajon tartottam őket, akkor sokkal sötétebbek lettek. Történt egy kis átszervezés, és olyan akváriumba kerültek, amiben fehér kvarchomok az aljzat, ott kissé kivilágosodtak.

Teljes pompában ragyognak a csíkok

A szaporítása nem különösebben problémás, csak elég lassú növekedésűek a kicsik és a méretük miatt kevesebb petét szoktak hordozni, mint mondjuk a heteropoda változatok. Ez a faj is specializált, tehát a kicsik már teljesen normális kinézetű garnélák. Természetesen náluk is később jelennek csak meg a csíkok.

Együtt a csapat

Tudomásom szerint más fajokkal nem ívik össze, így ebből a szempontból a társítása nem jelent gondot. Más szempontból viszont igen: megtapasztaltam, hogy  nem érdemes a red cherry vel együtt tartani 🙂 Ugyanis a red cherry-k sokkal gyorsabban szaporodnak, egyszerűen elnyomták a indian zebra kolóniát. Mire ez feltűnt, már alig maradt néhány belőlük, de szerencsére sikerült időnben reagálnom, így most külön akváriumban él egy jó kis stabil populáció.

Kissé barnás nőstény, fotó: Hunyady Ágnes