Mindenekelőtt szeretném ha tudnátok, hogy ilyen fajokat nem tartottam még, valószínűleg nem is fogok, így nincsenek saját kézből származó, közvetlen, tapasztalati információim ezekről a garnélákról, csak közvetett, ennek ellenére remélem ezeket is hasznosnak és érdekesnek fogjátok találni.

2008_12_05_04

Egy csapat “tank”, Foto: ‘Tof

Általánosságban elmondható ezekről a fajokról, hogy jóval nagyobbak, szélesebbek, mint az “átlag” Caridina és Neocaridina garnélák. (Persze van ebből is törpe faj, de az is kb 3-4 cm-t jelent.) Közös jellemzőik, hogy mint ahogy a nevükből is érezhető, speciális “legyezőjük” van, amelynek a segítségével kiszűrik a vízben úszó számukra hasznos eleséget. Ezek a fajok a természetben kicsi, gyors folyású, oxigénben dús  folyóvizekben élnek, ezt igyekezni kell az akváriumban is megteremteni számukra. Megfigyelhető, hogy az akváriumban is általában úgy helyezkednek el, hogy az áramlatban legyenek.

2009-01-22-05

Legyezők Fotó: Tof

Leginkább éjszaka aktívak, nappal szeretnek sötét zugokban rejtőzködni, a táplálkozásukat is ekkor végzik. Gyakran van egy kedvenc helyük a medencében, ahol előszeretettel “ücsörögnek”, miközben a legyzőiket kifeszítik és igyekeznek kiszűrni a vízből az ízletes csemegéket.

Békésebb halakkal nyugodtan lehet együtt tartani őket, de túl agresszív uszonyosokkal nem érdemes… Náluk nem az lesz a fő probléma, mint kisebb garnéla társaiknál, hogy felfalják őket, de ha örökösen csipkedik őket, az eléggé erős stresszt okoz nekik, ami ugye nem tesz jót a kedvenc garnéláinknak.

2009-01-22-06

Magányosan

Szaporításuk nehéz, ha minden igaz ők sem specializált fajok, azaz a lárváknak szükség van sós vízre. Akváriumban nagyon ritkán szaporodnak, az üzletekben kapható garnélák vadon fogottak.

Ennek a csoportnak a 2 leggyakoribb változata az Atya gabonensis, és az Atyopsis moluccensis. A gabonensis egy Afrikában őshonos, tényleg hatalmasra, akár 12-15 cm re is megnövő faj. Általában kék sznű, de lehet találkozni világos, akár fehér példányokkal is.

2009-01-22-03

Afrikai óriás közelről

A moluccensis egy másik földrészen, Ázsiában él, mérete olyan 8-9 cm lesz. Ez a faj már kevésbé félénk, őt gyakrabban látni nappal is az akváriumban ide oda sétálgatni. Érdekessége, hogy különböző színváltozatuk van, gyakran meg is változhat a színük.

crecremoi07

Ázsiai rokon

Leginkább ez a 2 faj van, amivel találkozhatunk a boltokban, persze ezeken kívül léteznek más fajok is, de velük nem hiszem hogy a közeljövőben egykönnyen összefuthatunk. Ilyen pl az Atyoida pilipes, de létezik sulawesi sepregető garnéla is, ha jól tudom neki még nincs is neve.

Amit még szeretnék kiemelni az egy törpe változat, a Micratya Poeyi: maximum 4-5 cm-re nő, rendkívül mutatós kis garnéla, csak sajnos ugyanilyen ritka, bár Chris Lukhaup azt ígérte, hogy ha legközelebb Kubában jár, akkor ismét fog gyűjteni belőle 🙂

lukhaup_m_poeyi

Fotó: Chris Lukhaup