A yellow fire garnéla szintén a Neocaridina heteropoda egyik változata, akárcsak a red cherry. Ennek a garnélának a különlegessége, hogy citromsárga színű, természetesen ezt a színt örökíti is az utódokra. Ez a változat csak pár éve tűnt fel, de egyedi színének köszönhetően nagyon gyorsan népszerű lett a garnélatartók között.

Együtt a család

A yellow fire pontos eredetét nem lehet tudni, mindössze annyit, hogy japán tenyésztőknél jelent meg először és rajtuk keresztül terjedt el szerte a világon.

Ennek a garnélának a tartása nem jelent különösebb problémát, akárcsak a többi heteropoda változat, nem igazán kényes a vízparaméterekre. Én semleges kémhatású, közép kemény vízben tartom őket, láthatóan jól érzik magukat.

Nőstény

Ami a szaporodásukat illeti, ők is specializált típusúak természetesen, de megfigyeléseim szerint annyira azért nem szapora, mint a red cherry garnéla, lassabban lesznek petések, kevesebb utód lesz egy-egy nősténynél, és mintha a kicsik is lassabban nőnének fel. Mindez azt hiszem betudható annak, hogy elég erős szelekció útján lett kitenyésztve ez a faj.

Hím

Találkoztam olyan véleményekkel, hogy ezek igazából nem is sárgák, csak halványak, majdnem átlátszóak… Hát ez nem igaz 🙂 Természetesen náluk is igaz, mint a red cherry nél, hogy a nőstények élénkebb színűek, mint a hímek, de ennél a változatnál akkora különbség nincs, mint a pirosaknál. Mindenki megnyugodhat, ezek a garnélák valóban sárgák 🙂 Ami külön érdekesség, hogy a nőstények megtermékenyített, és a még nem megtermékenyített petéi is sárga színűek.

Petés nőstény

Amire oda kell figyelni, hogy nem érdemes más Neocaridina garnélákkal együtt tartani őket. Ha a red cherry vel egy akváriumban tartjuk őket, sajnos az utódok nem szép sárga és piros foltosak lesznek, hanem barnásak, vissza fog ütni az eredeti heteropoda szín, és 1-2 generáció után el fog tűnni mind a piros, mind a sárga garnéla az akváriumból. Nagy valószínűséggel a zhangjiajiensis változatokkal is össze tud ívni, bár még nem láttam olyan garnélát, amire biztosra mondták, hogy ez ennek a 2 fajnak a keveréke.

Vacsora

Mindenesetre ezt a szép kis garnélát bátran merem ajánlani bárkinek, aki szeretne egy kis sárga színt vinni az akváriumába 🙂