Nem is olyan régen már írtam pár gondolatot a sulawesi garnélákról, és mint ahogy ígértem, kicsit részletesebben is írok 1-1 fajról. Az első ilyen garnéla azt hiszem nem is lehet más, mint a kardinális garnéla. Az esetek döntő többségében cardinal shrimp néven emlegetik, bár találkoztam már a sulawesi red ruby elnevezéssel is. Azt hiszem mindkét név rendkívül találó.

A kardinális

Egy kis újdonsággal is szolgálhatok: pár héttel ezelőtt született egy publikáció a sulawesi garnélákról, amiből kiderül, hogy sikeresen leírtak és tudományosan is elneveztek 1-2 fajt, amelyek között szerepel a kardinális garnéla is. Mostantól kezdve bátran lehet őket Caridina dennerli -nek becézni, bár azt hiszem még nagyon sokáig cardinal shrimp néven fogják őket emlegetni.

Napozás a köveken

Minden bizonnyal az eddig felfedezett sulawesi garnélák közül ez a faj az egyik legelterjedtebb és talán mind közül a legszebb. Nagyon könnyen felismerhető  ez a faj: sötétpiros (esetleg bordó, néha kicsit lilás) alapszínű testét apró fehér (halványkék) pontok borítják. A farka vége és az első pár ollós lába hófehér. Kicsit kisebb, mint a legtöbb garnéla, a végső, kifejlett mérete 2 cm körül van.

Ebédidő

Jellemző rá, hogy nem igazán úsznak, leginkább csak “sétálnak” a talajon, köveken. Megfigyeltem, hogy nálam nagyon szeretnek a kövek közt bujkálni és onnan figyelni. Időnként előmerészkednek, de 1-1 hirtelen mozdulatra azonnal a biztonságot nyújtó fedezékbe vonulnak.

A vízparaméterekre elég érzékenyek: lágy, meleg és lúgos víz szükséges nekik, amennyiben ezeket tudjuk biztosítani, akkor ez a faj (sok más sulawesi garnélával ellentétben) akváriumi körülmények között is életben marad, sőt ha szerencsénk van, még szaporodhat is.

A nemek megkülönböztetése ránézésre szinte lehetetlen. A nőstény elég kis számú petét szokott hordani, de a kis garnélák rendkívül hamar, 2 hét alatt kikelnek és meglepően gyorsan nőnek.

Ha valaki mindenképp sulawesi garnélát akar tartani, azt hiszem ez az a faj, amivel érdemes először megpróbálkozni, talán mind közül ő a legkönnyebben megtartható.