Az elmúlt hónapok során egyre másra lehetett találkozni a különféle fórumokon, weboldalakon egy tűzpiros garnélával, amit Sakura néven emlegettek. Rögtön a feltűnése után elkezdte megosztani az embereket, és ez még a mai napig is tart, hogy ez most valójában mi is lehet pontosan.

Szép piros lábak

Elindultak olyan híresztelések, hogy ez teljesen új faj, mások szerint csak egyszerű, öreg red cherry képeket tettek közzé ezen a néven, szóval felmerült sok rejtély és természetesen sok kétkedő hang is. Ahogy telt múlt az idő, természetesen egyre több kérdésre meglett a válasz is.  Még nyár elején jött egy olyan lehetőség, hogy személyesen is “kipróbálhattam” ezt a garnélát, hát éltem is vele.

Piroska

A Sakura garnéla összességében nem más, mint a Neocaridina heteropoda, pontosabban a red cherry egy kicsit érdekesebb, újabb változata. Azt most leszögezem, hogy nem red cherry, tényleg látható a különbség köztük.

A tartás és szaporítás tekintetében semmiben nem különbözik a red cherry től, talán annyiban, hogy kicsit kevesebb utód lesz náluk. A testfelépítés természetesen ugyanaz, egyetlen dolog, amiben eltér, az a szín. A Sakura garnélából is léteznek különféle áranyalatok, de mindegyikben közös, hogy egyöntetű, élénk piros a garnéla egész teste, beleértve a lábukat is. Náluk is igaz, mint a red cherry nél, hogy a nőstények intenzívebb színűek, de a Sakura esetében a hím is piros.

Támadás!

Mikor megkaptam a garnélákat természetesen nem sok színük volt, de ezt betudtam az utazásnak, az új környezetnek, és nagyon vártam hogy teljenek a napok és megmutassák a valódi külsejüket. Őszintén szólva, ahogy teltek a napok úgy keseredtem el egyre inkább. Nem igazán olyanok voltak, mint amire számítottam. Igaz, hogy fiatal állatokról volt szó, de sokkal többet vártam tőlük. Viszont 1-2 hónap elteltével csak kiderült, hogy nem egyszerű red cherry ről van szó… Úgy látszik idő kell nekik, hogy végleg elérjék a színüket. Azóta teljesen lenyűgöznek engem is, de mindenki mást is, aki élőben látja őket. Jelenleg ott tartanak, hogy a legnagyobb utódok kicsit több mint fél centisek, sajnos arról még nem tudok nyilatkozni, hogy ezt a színt mennyire örökítik, de az idő múlásával ez is ki fog derülni.

Egy pár

Sajnos sokan kihasználják a Sakura garnéla népszerűségét, és egyre többet találkozok azzal, hogy red cherry garnélákat árulnak ezen a néven, szerencsétlenségemre én is belefutottam egy ilyenbe. Szerettem volna egy kicsit frissíteni az állományom, szeretem ha nem csak egy helyről vannak a garnéláim, így vettem egy újabb csapat “Sakura” garnélát, amiről azonban kiderült, hogy nem más, mint red cherry. Szerencsére előrelátó voltam és nem tettem be a régiek közé, így csak annyi hátrányom lett belőle, hogy vettem egy csapat jó drága red cherryt.

Sakura hím

A növekvő generáció