Korábban már írtam a fekete davidi garnélákról (akkor még heteropoda néven futottak…) amelyek azóta is egyre és egyre népszerűbbek. Most egy pár sorban  bemutatom ezeknek az egyik változatát, a carbon riliket. A neocaridina garnéláknak nagyon gyakran jelennek meg újabb és újabb változatai, amelyek általában apróbb különbségeket jelentenek a színben, és természetesen minden egyes garnélának más a fantázianeve, hogy minél nagyobb kavarodást okozzon…

Apróságok

 A carbon rili garnélák ha jól rémlik először kb 1,5-2 éve jelentek meg. Elég könnyű megismerni, olyanok, mint minden más rili garnéla, tehát színes és átlátszó részek váltakoznak rajtuk, a színes rész az esetükben fekete. Természetesen rájuk is igaz, hogy a nőstényeknek teltebb színük van.

Hagyományos carbon rili

 Tartásuk és szaporításuk nem jelent gondot, ugyanaz vonatkozik rájuk, minden minden más davidi garnélára: jobban szeretik a kicsit keményebb és lúgos vizet és még a melegebb hőmérsékletet is elég jól tűrik. Viszonylag gyorsan és nehézségek nélkül szaporodnak, a kis garnélák eleinte kékes színűek, kicsit később lehet látni majd a színüket.A carbon rili garnéláknak is vannak különböző változatai: azokat, amelyeknél az átlátszó rész valóban átlátszó, azokat szokták carbon rilinek hívni.

Kékes árnyalat

Vannak olyan garnélák, amelyeknél az átlátszó rész nem teljesen átlátszó, hanem kékes, őket gyakran nevezik blue carbon rilinek. Az utóbbi időben szokták emlegetni a “blue dream” garnélákat, ezeknél a fekete rész egészen kicsi, esetleg nincs is, de ezek is carbon rili garnélákból jöttek elő.

Átlátszó

Ami ezeknél a garnéláknál az igazi érdekességet jelenti, hogy a fekete-átlátszó rész milyen arányban, milyen mintaként jelenjen meg…

Fiatalság

 Én az első carbon riliket egy szűk éve kaptam egy német barátomtól, aki elsőként hozta őket Európába Taiwanból, azóta adtam hozzá “egy csipetnyi” kék változatot is, a kicsik közt mindkét változat elő szokott jönni. Jelenleg ők a kedvenc Neocaridina garnéláim (bár még egy kedvenc is van, de róla később…), egyszerűek, könnyen szaporodnak és ami miatt igazán szeretem őket, hogy rendkívül változatosak.

Ilyeneket szoktak blue dream nek hívni